En dan…?

Bij iedere productie leven we gemiddeld 6 maanden naar de uitvoeringen toe. Dat zijn zes maanden van schrijven, repeteren, creëren, vergaderen, bespreken en nog veel meer. Zes maanden die in het teken staan van één voorstelling, één titel, één verhaal. Vervolgens komen de uitvoeringen en daarna….. het wordt ook wel “het zwarte gat” genoemd. Ineens hebben de spelers geen wekelijkse repetities meer, en hoeven ze geen teksten te onthouden. Ineens heeft het productieteam niet zoveel meer te regelen, en ineens hoeft er niet geroepen te worden “kom allemaal kijken!”. Het zwarte gat na uitvoeringen is voor sommige mensen best heftig. Maar… er is een hele simpele oplossing voor: weten wat het volgende project is!

In de afgelopen 18 jaar dat ik theater maak hadden de voorstellingen de meest uiteenlopende thema’s en verhalen. Veelal waren het sprookjes, een keer ook een serieus onderwerp over de dood, maar bijna altijd wel een toegankelijke voorstelling voor jong en oud. Er is mij weleens de vraag gesteld: ‘hoe kom je eigenlijk aan de onderwerpen voor een voorstelling?’, het antwoord moet ik eigenlijk tegoed houden. Ik zou het niet weten. Tot nu toe werden de thema’s vooral bedacht om “wat ik wil maken – omdat ik het leuk vind”, al merk ik daar nu wel een kleine verandering in. Sowieso beslis ik nu natuurlijk niet meer alléén wat On Steetsj voor voorstellingen op de planken brengt, dat ten eerste, maar de weg die bewandeld wordt moet nu ook net een beetje meer gaan inspelen op de behoeftes van ons publiek. We kunnen wel eeuwig sprookjesvoorstellingen blijven maken, maar wie zegt niet dat een serieus onderwerp niet in ons bestand zou kunnen zitten. Of een voorstelling voor hele jonge kinderen vanaf een jaar of vier. Voorstellingen voor enkel de familie en vrienden van de spelers en medewerkers, dat is niet waar onze ambitie ligt. We willen “bekend” zijn. We willen dat mensen weten wie en wat On Steetsj is, en dat mensen met plezier naar onze voorstellingen komen voor een leuke middag- of avond uit.

Op dit moment zijn we, zoals je misschien weet, heel druk met de voorbereidingen van “Peter Pan” die gespeeld wordt in de kerstvakantie 2018/2019. Daarnaast staat er de kinderproductie “Pelle en Ollie” te springen om uitgevoerd te worden, en bovendien zijn we ons aan het opmaken voor een heel leuk “Zomergala”. Genoeg opvulling dus, tot en met januari 2019. En dan…? Wat gaat er gebeuren ná “Peter Pan”, ná januari…..?

Je verwacht nu misschien het antwoord? Hmmnou, vooruit, ik kan een klein tipje van de grote sluier oplichten: het wordt, als alles gaat lukken, voor 2019/2020 weer een grote zaal voorstelling. Voor mij persoonlijk is 2020 bovendien een beetje heel erg speciaal, omdat ik dan ‘vier’ dat ik al 20 jaar bezig ben in de theaterwereld. 20 jaar is toch wel iets dat ik niet zomaar stilletjes voorbij moet laten gaan, denk ik. Groots vieren, dat lijkt me geweldig! Maar met welke titel? Wat voor voorstelling? Iets van naam? Iets onbekends? …. Wie weet….

Groeten uit Parijs,

Daniel-Lee.